Natrio hipochloritas – gelsvos spaovos aštroko kvapo, gerai tirpus vandenyje dezinfekavimo skystis. Dėl jame esančio aktyvaus chloro natrio hipochloritas naudojamas mėsos, pieno, alaus ir kitose maisto pramonės įmonėse, viešojo maitinimo įstaigose įvairių paviršių, talpų, patalpų, ir įrengimo dezinfekavimui, plaukimo baseinuose, geriamo vandens stotyse.
TURI BIOCIDO PAŽYMĖJIMĄ
Naudojamas:
Balinimui. Namuose naudojamas baliklis yra tirpalas, savo sudėtyje turintis 3-8% natrio hipochlorito ir 0,01-0,05% natrio hidroksido. Natrio hidroksidas naudojamas lėtinti natrio hipochlorito skilimą į natrio chloridą ir natrio chloratą. Be kitų naudojimo būdų, natrio hipochloritas pasižymi geromis valymo savybėmis. Jis gali būti naudojamas pašalinant pelėsių dėmeles, fluorozės sukeltas dantų dėmeles ir dėmių ant indų, ypač tų, kuriuos sukelia arbatos taninai, valymui. Jis taip pat buvo naudojamas skalbinių plovikliuose ir kaip paviršiaus valymo priemonė. Natrio hipochloritas tirpale pasižymi plataus spektro antimikrobiniu aktyvumu ir plačiai naudojamas įvairiuose sveikatos priežiūros įstaigose. Jis paprastai skiedžiamas vandeniu, priklausomai nuo jo numatyto naudojimo. „Stiprus chloro tirpalas“ yra 0,5 % hipochlorito tirpalas (kuriame yra maždaug 5000 ppm laisvo chloro), naudojamas žaizdų dezinfekavimui, prieš dezinfekavimą pirma žaizda valoma plovikliu. Tokie tirpalai buvo panaudoti deaktyvuojant C. difficile ir HPV virusus. „Silpnas chloro tirpalas“ yra 0,05% hipochlorito tirpalas, naudojamas rankoms plauti. „Dakin's“ tirpalas yra dezinfekuojantis tirpalas, kurio sudėtyje yra maža koncentracija natrio hipochlorito ir nedidelis kiekis boro rūgšties arba natrio bikarbonato pH stabilizavimui. Nustatyta, kad tirpalas yra efektyvus, kai NaOCl koncentracija yra mažesnė kaip 0,025%. Maisto produktų perdirbimo įrangą ir paviršius, kurie turi kontaktą su maistu, galima valyti su tirpalais, kurių sudėtyje yra baliklio, su sąlyga, kad tirpalas leidžiamas tinkamai nutekėti prieš kontaktuojant su maistu ir kad tirpaluose chloras neviršija 200 ppm ( pavyzdžiui, vienas šaukštas tipinio buitinio baliklio, kuriame yra 5,25% natrio hipochlorito vienam galonui (~3,78 l) vandens). Jei naudojama didesnė koncentracija, po valymo reikia paviršių papildomai nuplauti vandeniu. Panašios koncentracijos balikliai su šiltu vandeniu naudojami dezinfekuoti alaus ar vyno gamybos talpyklas. Po plovimo talpyklos turi būti išplaunamos pakartotinai su verdančiu vandeniu, kad būtų išvengta nepageidaujamų kvapų ir šalutinių chloruotų produktų.Tirpai, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 500 ppm chloro, yra koroziniai kai kuriems metalams, lydiniams ir daugeliui termoplastikų (pvz., Acetalio derva), todėl vėliau juos reikia kruopščiai pašalinti. Dėl šios priežasties po dezinfekcijos balikliu kartais atliekama etanolio dezinfekcija. Skysčiai, kurių pagrindinis aktyvusis komponentas yra natrio hipochloritas, taip pat naudojami buitiniam valymui ir dezinfekavimui, pavyzdžiui, tualeto valikliams. Manoma, kad nedisocijuota (nejonizuota) hipochloro rūgštis reaguoja ir neutralizuoja bakterijų ir virusų fermentus. Žmogaus imuninės sistemos neutrofilai gamina nedidelius hipochlorito kiekius fagosomų viduje, kurie virškina (skaido) bakterijas ir virusus.