• PROPIONINĖ (PROPIONO) RŪGŠTIS, L

Propioninė rūgštis dar kitaip žinoma kaip propaninė rūgštis kurios formulė C2H5COOH.
 
Pašarų konservavime propiono rūgštis slopina pelėsių ir kai kurių bakterijų augimą esant nuo 0,1 iki 1%, dėl to dauguma gaminamos propiono rūgšties yra suvartojamos kaip konservantas tiek gyvūnų pašarams, tiek maistui žmonėms vartoti. Gyvūnų pašarams jis naudojamas tiesiogiai arba kaip jo amonio druska (amonio propionatas). Vertinant, kaip konservantą, propioninė rūgštis yra efektyvesnė prieš pelėsius ir mieles nei skruzdžių ar acto rūgštys.
 

Rekomendacijos silosui ir jų mišiniams

Dozavimas 2 - 6 litrai / tonai

Purškiant ant paviršiaus 0,25 litro / m2

 

Rekomendacijos grūdų konservavimui (Pilnas grūdas)

Drėgmė

(%)

Laikymas iki 6 mėnesių

(litrai / tonai)

Laikymas iki 10 mėnesių

(litrai / tonai)

<14

2.0

2.5

15

3.0

4.0

16

4.0

5.0

17

4.5

6.0

18

5.0

7.0

19

6.0

8.0

20

7.0

9.5

22

9.0

11.0

 

Rekomendacijos grūdų konservavimui (Traiškyti grūdai)

Drėgmė

(%)

Laikymas iki 6 mėnesių

(litrai / tonai)

Laikymas iki 10 mėnesių

(litrai / tonai)

<14

2.4

3.0

15

3.6

4.8

16

4.8

6.0

17

5.4

7.2

18

6.0

8.4

19

7.2

9.6

20

8.4

11.4

22

10.8

13.2

 
Maisto pramonėje naudojama, kaip kepamų produktų konservantas, kuriame yra natrio ir kalcio druskos. Kaip maisto priedas, jis yra patvirtintas naudoti ES, JAV ir Australijoje bei Naujojoje Zelandijoje. Pagal E numerių klasifikaciją žymima E280.
Plastiko pramonėje propiono rūgštis taip pat naudinga kaip tarpinė medžiaga gaminant kitas chemines medžiagas, ypač polimerus. Celiuliozės acetato propionatas yra naudingas termoplastikas. Taip pat naudojamas vinilo propionatas. Specializuotose srityse ji taip pat naudojama pesticidams ir farmaciniams preparatams gaminti.
Kvapų pramonėje propiono rūgšties esteriai turi vaisių skonį, kartais jie naudojami kaip tirpikliai arba dirbtiniai kvapiai.
 

    Propioninę rūgštį naudojant kaip konservantą pašarams svarbu atkreipti dėmesį į konservavimo paskirtį. Svarbiausias dalykas, kad atsidarius grūdainį, konservantas leistų jį išlaikyti kuo ilgiau, nes grūdainio iš karto nesušeriama.  Pašarams turintiems ar sudarytiems iš drėgnų ankštinių kultūrų svarbu išsaugoti  siloso aerobinį stabilumą šėrimo metu. Pasiekti šį tikslą - išvengti siloso kaitimo - gali padėti cheminiai bei bakteriniai (heterofermentinių pieno rūgščių bakterijos) konservavimo būdai. Cheminis konservavimas, naudojant propioninę rūgštį taikomas tada kai yra sunku sukontroliuoti drėgmės kiekį ruošiant pašarus, t.y. esant lietingam orui. Rūgšties kiekis priklauso nuo drėgmės ir saugojimo laiko - kuo grūdai drėgnesni ir kuo saugojimo laikas ilgesnis, tuo daugiau rūgšties reikia. Ankštinėms kultūroms, palyginti su grūdais, reikia  iki 30 proc. daugiau rūgšties.        

   Grūdainis labai lengvai silosuojasi ir kažkokių papildomų veiksnių nereikia bijoti. Fermentacijai reikia 25-40 proc. grūdų drėgmės. Dėl fermentacijos problemų nebus, nes grūduose visada pakaks cukraus, tačiau reikia saugotis antrinės fermentacijos. Svarbu išvengti antrinio kaitimo, pelėsių, mikotoksinų, mielių. Silosuojant ankštines kultūras ir fermentacijos procese naudojant tam tikrus konservantus, homofermentinių pieno rūgšties bakterijų net nereikia. Bet didžioji problema yra kaitimas. Kad ir kur talpintume ankštinių kultūrų silosą - ar į silosavimo duobę, ar į rankovę, jeigu atsiras mielių ir pelėsio, kaitimo yra sunku išvengti. Taigi, svarbu neleisti daugintis mikroorganizmams, tuomet silosas nekais ir maistinės medžiagos išliks.
      Konservuoti naudojamos rūgštys (sorbinė, benzoininė ir propioninė) arba jų druskos (sorbatai, benzoatai, propionatai). Acto rūgštis, yra geras indikatorius gerai fermentacijai, tačiau ji neturi įtakos mielėms ir grybams. Kaip alternatyva gali būt naudojami biologiniai konservantai - heterofermentinės bakterijos. Svarbiausios yra specifinės pienarūgštės bakterijos, bet ne visos jų, esančios rinkoje, yra tinkamos. Homofermentinės bakterijos gali būti naudojamos kaip pieno rūgšties gamybos šaltinis, tačiau jos reikalingos tiktai kaip energija bakterijoms. Todėl  reiktų naudoti heterofermentinių bakterijų kombinacijas. Pirminėje proceso dalyje jos gamina pieno rūgštį, tačiau po 3-4 savaičių dalis pieno rūgšties paverčiama acto rūgštimi ir propilenglikoliu. Ir būtent tai stabdo mielių ir pelėsių dauginimąsi. Bakterijų naudojimas esant stabiliom ir higieniškom sąlygom, priešingu atveju mielės ir pelėsiai išvešės pirmiau, nei pienarūgštės bakterijos spės pagaminti konservantus, ko pasekoje gaunamas nevaldomas kaitimas ir pašaro sugadinimas. Todėl nuorint užtikrinti tinkamą pašarų konservavimą rekomenduotinas konservavimo būdas yra cheminis, t.y. naudojant propioninę rūgštį.
 

Rekomendacijos silosui ir jų mišiniams

Dozavimas 2 - 6 litrai / tonai

Purškiant ant paviršiaus 0,25 litro / m2

 

Rekomendacijos grūdų konservavimui (Pilnas grūdas)

Drėgmė

(%)

Laikymas iki 6 mėnesių

(litrai / tonai)

Laikymas iki 10 mėnesių

(litrai / tonai)

<14

2.0

2.5

15

3.0

4.0

16

4.0

5.0

17

4.5

6.0

18

5.0

7.0

19

6.0

8.0

20

7.0

9.5

22

9.0

11.0

 

Rekomendacijos grūdų konservavimui (Traiškyti grūdai)

Drėgmė

(%)

Laikymas iki 6 mėnesių

(litrai / tonai)

Laikymas iki 10 mėnesių

(litrai / tonai)

<14

2.4

3.0

15

3.6

4.8

16

4.8

6.0

17

5.4

7.2

18

6.0

8.4

19

7.2

9.6

20

8.4

11.4

22

10.8

13.2

 

Kai grūdų drėgmė mažesnė negu 25 proc., bakterijos nepadės, būtinas cheminis konservantas. Jeigu gyvulius planuojama šerti grūdainiu anksčiau negu po 8 savaičių, po 6 savaičių būtini konservantai. Jeigu grūdainis patalpintas didelėje siloso duobėje, kurios didelė dalis atidengta, rekomenduojama naudoti cheminį konservavimą. 

Propioninė rūgštis Kokybės pažymėjimas (Specifikacija) Parsisiusti dokumentacija
Propioninė rūgštis SDL (MSDS) Parsisiusti dokumentacija

Parašyti įvertinimą

HTML neskaitoma
    Blogas           Geras

PROPIONINĖ (PROPIONO) RŪGŠTIS, L

  • Prekės kodas: PROPIONIC ACID
  • Turime: Prekyboje
  • 4.00€
  • Be PVM: 3.31€

  • 5ir daugiau 3.50€
  • 10ir daugiau 3.00€
  • 20ir daugiau 2.50€
  • 220ir daugiau 2.20€

Žymės: Cheminės medžiagos, žaliavos, rūgštys